About the show

Podcast op het snijvlak van technologie en strategie. In ongeveer 42 minuten praten de engineers van Q42 je bij over wat voor jou als bedrijf relevant is in digitale productontwikkeling: van mobiele apps en websites tot hardware en de nieuwste tech.

Q42 Podcast on social media

Episodes

 • SDUI, je bent gek als je het niet doet

  6 June 2023  |  49 mins 1 sec
  android, apps, ios, server driven ui

  Een nieuwe manier van apps ontwikkelen: Server Driven UI. Efficiënt, flexibel en kostenbesparend. SDUI combineert de kwaliteit van native apps met de snelheid van crossplatform methodes, zonder dat de app steeds goedgekeurd moet worden. En je krijgt er web nog eens gratis bij ook! Booking en Airbnb gebruiken het al jaren, en bij Q42 zetten we deze architectuur in voor de apps van HEMA, PostNL en Primpehonic (gekocht door Apple). In deze podcast leggen app-developers Laurens van den Oever en Sebastiaan Hols uit, waarom en wanneer je als productbedrijf SDUI zou moeten kiezen, hoe het je appteam beter laat samenwerken, en dat je een week werk in een kwartier kunt doen dankzij Server Driven UI.

 • Tech for good

  9 May 2023  |  41 mins 42 secs
  hack the planet, tech for good

  Chris Engelsman, mede-oprichter van spoorweg start-up European Sleeper, en Tim van Deursen, oprichter van tech for good start-up Hack The Planet, vertellen in deze podcast hoe ze met hun initiatieven de wereld een klein stukje beter proberen te maken.

 • Toegankelijkheid van apps

  31 January 2023  |  36 mins 45 secs
  android, apps, blinde gebruikers, inclusive design, ios, toegankelijkheid

  Hoe bedienen blinde mensen hun mobiele telefoon? Zijn apps überhaupt toegankelijk voor mensen met een beperking? En wat is de regelgeving voor toegankelijkheid van apps? Naar aanleiding van de lancering van een nieuw kennisplatform dat organisaties en ontwikkelaars helpt bij het bouwen van toegankelijke apps, delen initiatiefnemers en accessibility experts Jan Jaap de Groot en Johan Huijkman samen met de slechtziende eindgebruiker Jeroen van der Linden hun inzichten over het bruikbaar maken van apps voor iedereen.

 • In-house gebruikstesten van websites en apps

  10 January 2023  |  28 mins 58 secs
  usabilitytesting

  Een kijkje in de keuken van de in-house gebruikstesten bij Q42. Met product owner van de PostNL-app Brit de Boer, projectleider Mara Polak en developer Roelf-Jan de Vries. Aan de hand van een tweemaandelijkse Real User Morning (RUM) delen zij hoe je op een laagdrempelige manier websites en apps kunt testen om in een vroeg stadium te achterhalen wat eindgebruikers vinden van een nieuwe feature.

 • Waarom Q42 en Fabrique zich aansluiten bij het Zweedse ARC

  14 November 2022  |  42 mins 12 secs
  arc, digitale transformatie, fabrique, innovatie, q42

  Waarom zou je als digitaal bureau samengaan met andere agencies? En welk voordeel levert een bureaugroep op voor opdrachtgevers? Nu Q42 en Fabrique hun krachten hebben gebundeld met het Zweedse ARC, leggen Stef Brooijmans (Q42), Matthijs Klinkert (Fabrique) en Gert Hans Berghuis (ARC Nederland) uit, wat zij hiermee willen bereiken. Over het aanjagen van innovatie, de balans tussen consulting en digitale executie en waarom het zo verdomd goed klikt met die Scandinaviërs.

 • Nieuwe features van iOS 16: welke use cases bieden kansen voor organisaties?

  10 July 2022  |  45 mins 15 secs
  apple, apps, artificial intelligence, augmented reality, complications, ios, machine learning, widgets, wwdc

  De grote jaarlijkse Apple-conferentie, WWDC, is net achter de rug. iOS-developers Mathijs en Furkan leggen uit welke technologieën en toepassingen zijn aangekondigd: van widgets en complications tot artificial intelligence en augmented reality. Centraal daarbij staat de vraag: welke nieuwe kansen en use cases ontstaan er voor organisaties met een iPhone-app?

 • 20 jaar Q

  10 June 2020  |  55 mins 14 secs
  q42

  Waar staat de 'Q' in Q42 voor? Wat was de eerste echt grote opdracht? En op wat voor computers werd er in het begin geprogrammeerd? In deze podcast gaat het over Q42 zelf. Oprichter Kars Veling en directeur Stef Brooijmans blikken terug op twintig jaar Q. Met hoogtepunten, pijnlijke momenten en sterke verhalen. Na deze uitzending weet je waarom Kars Q42 begon, waarin Q verschilt van andere internetbureaus, en waarom we Q een 'happy place for nerds' noemen.

 • Remote productontwikkeling

  20 April 2020  |  50 mins 6 secs
  conceptvorming, corona, designsprints, remote werken, workshops

  Hoe ontwikkel je een product als het team niet bij elkaar kan komen? Hoe doe je op een effectieve manier een remote designsprint? En wat zijn voor- en nadelen van virtuele creatieve sessies? Na een paar weken thuiswerken vanwege het coronavirus maken we de balans op. Digitaal strateeg en workshop facilitator Oscar Jonker van designbureau Hike One en CTO Taco Ekkel van Q42 delen in deze nieuwe Q42 Podcast hun tips en inzichten over remote productontwikkeling.

 • Game development

  30 March 2020  |  1 hr 11 mins
  game development, games, turtleblaze

  Kun je als product owner iets leren van het ontwikkelproces bij games? Hoe test je überhaupt een product dat niet 'lean' ontwikkeld kan worden maar eerst helemaal af moet zijn? En hoe stuur je bij game development op succes aan? Onlangs lanceerde onze gamestudio TurtleBlaze hun nieuwe metroidvania KUNAI. Naar aanleiding daarvan vertellen Paul Hanraets van game-uitgever en -investeerder Good Shepherd en Q'er Bram Stege in hoeverre game development verschilt van normale productontwikkeling.

 • w00tcamp 2019

  3 February 2020  |  1 hr 1 min
  hackathon, q42, w00tcamp

  2 dagen, 80 deelnemers, 13 teams, 1 hoofdprijs: onze jaarlijkse hackathon w00tcamp vond afgelopen november weer plaats. In de zesde aflevering van onze podcast bespreken hosts Wietske en Bram samen met Q'ers Jimmy, Lukas en Chris de bijzondere momenten van deze w00tcamp-editie.

 • Usabilitytesting in de praktijk

  10 December 2019  |  52 mins 6 secs
  usabilitytesting

  Hoe begin je als product owner met gebruikstesten? Wanneer zet je het in tijdens het bouwen van een website of app? En hoe betrek je stakeholders optimaal bij je usability-onderzoek? In deze Q42 Podcast delen experts Miel de Zwart (Valsplat) en Roelf-Jan de Vries (Q42) praktische tips voor een laagdrempelige manier van testen tijdens productontwikkeling.

 • De rol van product owner

  13 August 2019  |  40 mins 30 secs
  apps, product owner, websites

  Hoe laat je als product owner het ontwikkelteam excelleren? Hoe creëer je het beste mandaat? En hoe handel je in moeilijke discussies? Voor deze vierde Q42 Podcast vroegen Wietske en Bram aan product owners Marissa Gubler (KLM) en Dan de Vries (Stockon) om hun inzichten te delen over hun rol tijdens het ontwikkelen van digitale producten bij respectievelijk een corporate en een start-up.

 • Accessibility

  9 July 2019  |  47 mins 10 secs
  apps, blinde gebruikers, inclusive design, toegankelijkheid, websites

  Wat is accessibility? Wat betekent inclusive design? En hoe werkt dat nou in de praktijk? In deze Q42 Podcast ontvangen hosts Mathijs Kadijk en Bram Stege twee accessibility-experts: Vasilis van Gemert, docent Webdesign en Webdevelopment aan de Hogeschool van Amsterdam, en Johan Huijkman, interaction engineer bij Q42. Zij delen tips over hoe je als product owner je app of website toegankelijker maakt en vertellen hoe accessibility zich in de toekomst verder zal ontwikkelen.

 • The Big Three: het belangrijkste technieuws van WWDC, I/O en Build

  18 June 2019  |  45 mins 15 secs
  android, apple, apps, azure, google, ios, jetpack compose, microsoft build, swiftui, wwdc

  Ze zijn net achter de rug, de drie grote developer conferences van Apple, Google en Microsoft. Q42-experts Michiel, Thijs en Tom vissen de krenten voor je uit de pap: wat zijn de trends en dingen waar je als organisatie nu echt iets mee kan of moet?

 • De zin en onzin van voice

  27 May 2019  |  48 mins 19 secs
  amazon, apps, google, stemassistenten, voice

  In deze podcast delen experts van internetbureau Q42 hun inzichten bij het ontwikkelen van voicesoftware.